Kurpitsat kasvavat

Näin kurpitsat kasvavat

Kurpitsamme kasvavat aurinkoisella eteläpellolla Vantaanjoen kulttuurimaisemassa. Kurpitsakausi kestää maalis-huhtikuusta syksyyn aina lokakuun lopulle Halloweenin asti.

Kurpitsanviljelijan kevät alkaa lajikevalinnalla. Keväällä 2016 valitsimme viljelyyn 14 erilaista lajiketta. Määrä on viljelyalallemme joltisenkin suuri, mutta ensimmäisenä vuonna kokeilemme eri lajikkeiden sopivuutta kasvuolosuhteisiimme.

Kasvukausi käynnistyy kylvöllä. Kurpitsojen taimikasvatus kestää noin 3-4 viikkoa. Siemenet kylvetään toukokuussa.

Sillä välin kun kurpitsantaimet kasvoivat sisällä, oli aika rakentaa niille kasvualusta ulos. Kurpitsamme kasvavat vanhan perinteisen isoäidin kohopenkin pohjalta kehitellyissä kukkulapenkeissä. Potkua kasvuunsa ne saavat syvällä penkeissä muhivasta hevosvoimasta, joka on kotoisin muutaman kilometrin päästä Alsbölen tallilta Vantaan Seutulasta.

Ensimmäiset kurpitsojen sirkkalehdet nousevat reippaasti. Hätäisimmät jopa alle viikossa, kuten Racer Plus F1. Muut lajikkeet seuraavat perässä.

Pienet taimet saavat voimaa luonnonlannoitteesta, jossa on kanankakkaa ja merilevää.

Istututusvalmiit taimet karaistaan ulkona, jotta ne pärjäävät kasvuolosuhteissa ja lähtevät reippaaseen kasvuun.

Kurpitsat pääsevät penkkiin kesäkuun alkupuolella, kun hallanvaaraa ei enää ole. Kastelujärjestelmä huolehtii vedensaannista. Nyt on aika alkaa kasvaa!

Keskikesällä kurpitsapelto kasvaa – ja vain kasvaa.

Elokuussa kurpitsojen väri alkaa vaihtua. Satokausi lähenee.